Parohia Nașterea Sf. Ioan Botezătorul – Bucium din Iasi a fost înfiinţată in permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor din data de 4 decembrie 2006 la propunerea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Daniel. Activitatea în parohia nou înfiinţată a început la data de 4 aprilie 2007, prin numirea Pr. Aurel Mărgineanu în funcția de paroh.
Parohia Nașterea Sf. Ioan Botezătorul – Bucium din Iași a fost înfiinţată în data de 4 decembrie 2006 la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Activitatea în parohia nou înfiinţată a început la data de 4 aprilie 2007, prin numirea Pr. Aurel Mărgineanu în funcția de paroh.
Necesitatea înfiinţării unei parohii în zona Bucium s-a simţit după anul 2004, întrucât au început să se construiască cartiere de locuinţe în zonă şi s-au înmulţit locuinţele în cartierele existente. Cele două biserici parohiale din zona Bucium, Biserica Socola Mică şi Biserica Pogorârea Sfântului Duh, au devenit neîncăpătoare pentru credincioşii ortodocşi care s-au aşezat în această parte a Iașilor.
Biserica parohială, cu hramul „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, are demisol cu hramul Sf. Muceniţă Lucia Fecioara şi Sf. Ierarh Dosoftei şi este aşezată în partea de nord-est a cartierului I. C. Brătianu, pe culmea dealului din faţa Bisericii Schimbarea la Faţă din incinta spitalului Socola.
Planul bisericii este în cruce greacă înscrisă creind posibilitatea construirii unei turle centrale de mari dimensiuni luminată de ferestre, simbolizând calota cerescă, flancată de patru turle mici. Arhitectura păstrează liniile principale ale stilului bizantin în care au fost construite catedrale de renume ale creştinismului (Sf. Sofia la Constantinopol, Sacre Coeur la Paris, Sf. Apostol Andrei la Patras şi altele) şi este deosebită în contextul bisericilor ieşene.
Proiectarea bisericii s-a făcut în anul 2007, de către domnul arhitect Prof. Dr. Dragoş Ciolacu şi domnul inginer Prof. Dr. Ionel Gosav, fără să angajeze parohia din punct de vedere financiar. În paralel cu proiectarea s-a întocmit documentaţia pentru autorizare.
Construcţia bisericii a început în anul 2008 după data de 18 mai când a avut loc sfinţirea locului oficiată de părintele Episcop Vicar Patriarhal Varlaam Merticaru, atunci fiind vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoţi şi în scurt timp s-a amenajat demisolul pentru a se putea oficia aici slujbele bisericeşti.
Un moment de mare bucurie duhovnicească l-au trăit credincioşii parohiei pe data de 27 iunie 2010 când Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat prima Liturghie Arhierească cu hirotonia unui preot călugăr în noul locaş de rugăciune.
Un alt moment, dar de mare durere, a fost marcat de mutarea la cele cerești a părintelui Aurel Mărgineanu în ziua de 23 noiembrie 2020, tocmai în luna în care urma să fie sfințit demisolul acestui sfânt locaș. Trupul părintelui mult ostenitor se odihnește în cripta de la subsolul bisericii.
Lucrurile s-au reașezat pe făgașul cel bun la data de 01 august 2021 odată cu instalarea noului paroh, Pr. Dr. Pîjîn Marius care, după 20 de ani de păstorire în parohia Flămânzi-Cordun, județul Botoșani, s-a transferat la Parohia Nașterea Sf. Ioan Botezătorul – Bucium din Iași în urma examenului de selecție pentru parohii din mediul urban.
Proiectele de viitor le reprezintă:
- finalizarea lucrărilor de tencuire la parterul bisericii;
- realizarea incălzirii în pardoseală;
- mobilarea bisericii cu catapeteasmă, iconostase și strane;
- împodobirea bisericii cu pictură în tehnica frescă sau mozaic (în raport de recomandările specialiștilor);
- construcția unui lumânărar;
- pardosirea terasei superioare cu granit;
- alte amenajări ale curții bisericii.
20 martie 2022 Paroh Pr. Dr. Pîjîn Marius