Mărturisiri

Viața parohiei Iulie 5, 2012

Parohia noastră a fost  înfiinţată la cererea unui grup de credincioşi din cartierul I.C. Brătianu, Bucium, Iaşi, în şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial Iaşi din 4 decembrie 2006.

Îmi amintesc cu emoţie că în acea zi eram la biserica din cimitirul Eternitatea din Iaşi, împreună cu cei ce slujeam la Biserică şi ne ocupam de curăţenie în sfântul locaş, când am primit un telefon în care părintele protopop Vilie Doroşincă mi-a spus: “Vorbiţi cu Inaltpreasfinţitul  Mitropolit Daniel”. Nu mai primisem niciodată un astfel de telefon şi desigur am rămas uimit dar şi foarte curios. Părintele Mitropolit m-a întrebat de cât timp slujesc la cimitir şi am răspuns că  de  8 ani. Mi-a zis apoi că Permanenta Consiliului Eparhial, pe care tocmai o prezida, a hotărât că un preot la cimitir nu trebuie să slujească mai mult de 4 ani şi că, în consecinţă, eu şi părintele Gheorghe Şurpănelu, cu care slujeam de 6 ani va trebui să ne orientăm spre alte parohii. M-a întrebat unde locuiesc şi când i-am spus că în Bucium, m-a întrebat dacă aş vrea să construiesc o biserică din temelie într-un cartier nou în Bucium.

Marturisesc că părintele mitropolit mi-a mai cerut odată să construiesc o biserică, în cartierul Alexandru cel Bun dar am amânat întucât pe atunci conduceam lucrările de consolidare şi pictură la biserica din satul Mânzăteşti, comuna Bosia, judetul Iaşi unde am slujit 10 ani. Purtam aşadar în suflet tristeţea că nu m-am învrednicit şi eu să construiesc o biserică din temelie. La cimitirul Eternitatea tocmai finalizasem construcţia unui modern Locaş de Priveghere cu spaţiu frigorific deasupra cavoului familiei Cantacuzino-Paşcanu şi de aceea in acel moment, când istoria mi-a mai oferit această şansă, mi-a fost uşor să răspund afirmativ.

Formalităţile pentru înfiinţarea noii parohii au durat până pe data de 2 aprilie 2007 când am fost numit preot paroh la aceasă parohie. Pot spune că la această dată  a început istoria parohiei noastre, patronată de Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Ierarh Dosoftei şi Sf. Muceniţă Lucia.

Familia Fenechiu a donat parohiei nou înfiinţate un teren de 2500 m2 pentru construirea bisericii într-o pozitie superbă ce domină întrega zonă şi am început demersurile pentru pregătirea documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei  de construire. În acelaşi timp am făcut şi cerere de finanţare la Guvern. Eram descumpănit pentru că nu am sesizat entuziasm din partea credincioşilor ba dimpotrivă, unii nici nu voiau să recunoască noua parohie. Mi-am îndreptat gândul şi rugăciunea către sfinţii ocrotitori şi am aşteptat un răspuns din partea lui Dumnezeu. Răspunsul a venit imediat. Parohia a primit suma de 500 000 lei reprezentând subvenţii din partea Guvernului României. Pentru a obţine banii însă trebuia să completez dosarul de cerere cu autorizaţia de construire, deci mai aveam încă mulţi paşi de făcut. Am început o luptă insistentă pentru a obţine actele necesare pentru autorizaţie. Era 11 decembrie 2007 când domnul consilier al Mitropoliei mi-a zis că data limită pentru completarea dosarului este 15 decembrie pentru că la aceastâ dată Secretariatul de Stat pentru Culte va returna banii la buget. Am mers imediat la Primărie dar am aflat că nu este posibilă eliberarea autorizaţiei până la această dată. La data de 13 decembrie am sărbătorit al doilea hram al Parohiei, Sf. Muceniţă Lucia şi Sf Ierarh Dosoftei,  în biserica Schimbarea la faţă din incinta spitalului Socola. La Sfânta Liturghie am făcut rugăciuni către sfinţii protectori pentru ajutor. De la biserică am mers în audienţă la primar care s-a implicat personal pentru eliberarea autorizaţiei astfel încât în data de 14 decembrie am fost prezent la Bucureşti şi am reuşit să repun dosarul parohiei noastre în discuţie, fapt pentru care s-au virat banii în contul parohiei. Consider că acesta a fost semnul cel mai concludent că Dumnezeu binecuvântează construirea bisericii noastre.